«Τζόρνταν» των Άννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι, σε σκηνοθεσία της ομάδας Erinia και ερμηνεία της Ευγενίας Κοντοέ

Το έργο «Τζόρνταν» είναι μια μαρτυρία βασισμένη στην αληθινή ιστορία της παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα Σίρλει Τζόουνς. Η Σίρλει καταδικάστηκε για τον φόνο του παιδιού της. Το χειμώνα του 1987 αφέθηκε ελεύθερη υπό δικαστική επιτήρηση. Την ημέρα της απαλλαγής της αυτοκτόνησε. Πρόκειται για έναν σπαρακτικό μονόλογο μιας νεαρής κακοποιημένης γυναίκας. Η Σίρλει, σαν μια σύγχρονη Μήδεια, περιθωριοποιημένη από το οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον, προβαίνει στην πιο ανόσια πράξη. Η ιστορία της σόκαρε και δίχασε την κοινή γνώμη της αγγλικής, αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Η ομάδα Erinia σκηνοθέτησε την παράσταση χρησιμοποιώντας ως δομικά στοιχεία το φως, το σκοτάδι και τις σκιές κάτι που συνδυάστηκε μοναδικά με την έκθεση φωτογραφίας «Σκιαί ερριμμέναι…» που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

Η Ευγενία Κοντοέ ερμήνευσε την ηρωίδα με την απαιτούμενη συγκινησιακή φόρτιση χωρίς υπερβολές. Χρησιμοποίησε ιδιαίτερα εκφραστικά το σώμα της κάτι που πρόσθετε πόντους στην ερμηνεία της.  Έγινε μια πολύ ρεαλιστική αποτύπωση του ψυχισμού της ηρωίδας μέσα από την επιλογή του κοστουμιού, ενώ το μακιγιάζ, με τη βοήθεια των φωτισμών, μετέτρεπε την ηρωίδα, όταν το απαιτούσε το κείμενο, σε πλάσμα απόκοσμο.  Η ηθοποιός «χορογραφήθηκε» πολύ σωστά και κάλυψε άρτια όλο τον σκηνικό χώρο, στον οποίο κλήθηκε να παίξει, ενώ η ευφυής χρήση των φωτισμών και το «παιχνίδι» με τις σκιές έφεραν την παράσταση σε άλλο επίπεδο.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την παράσταση «Τζόρνταν» που φιλοξενήθηκε στη «Χώρα» στις 2 Ιουλίου 2019 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής συνάντησης σύγχρονης τέχνης Belle Arte Lamia 2019-20 και του 13ου Φεστιβάλ Οίτης.